13 tips om een artikel te verspreiden
Content geplaatst! Wat nu?
Als redacteur contentmarketing ontvang ik natuurlijk vaak content geschreven door externe auteurs. Scherpe teksten, diepgaande artikelen; de ultieme manier voor een bedrijf om hun kennis en kunde te verspreiden. Wij verzorgen de eindredactie, bewerken waar nodig, kiezen de juiste koppen, tags en linkjes, maken het op en plaatsen de tekst. Het artikel lift vervolgens mee op de kracht van onze vakmerken en - indien ingekocht - profiteren ze van een nieuwsbrief met een mailbestand waar ze zelf vaak alleen maar van durven dromen.

Vaak krijg ik de vraag: wat kan ik zelf doen om (nog) meer pageviews te krijgen? Ik reageer dan gelijk met: 'staar je niet blind op die aantallen. Pageviews zeggen niet alles of soms zelfs helemaal niets. Is het artikel bijvoorbeeld helemaal gelezen of klikten ze weg na 10 seconden? Het ene onderwerp is meer aan de massa besteed dan het andere. Het gaat er vooral om dat jouw doelgroep daadwerkelijk iets aan het artikel heeft, dat je ze aan het denken zet, hoe groot of klein die aantallen ook zijn.' Maar na deze wijsneuserige opmerkingen geef ik natuurlijk wel tips, want ja, stijgende cijfers zijn zo fijn, dat begrijp ik helemaal :-)
Eenmalig verspreiden is zonde
Voor je content marketing is het natuurlijk belangrijk dat de content zo vaak en effectief mogelijk wordt verspreid. Ik merk dat marketeers in de waan van de dag alleen op het moment dat een tekst online komt het artikel vol goede moed verspreiden. Dat is echt eeuwig zonde.
Maak bij de verspreiding vooral gebruik van het netwerk van de auteur (of misschien een geïnterviewde) zelf. Zorg dat ze zelf aan de slag kunnen met een eenvoudige checklist voor de verspreiding van hun eigen artikel. Want de expert die zelf zijn kennis de wereld in slingert, maakt meer indruk dan de marketingafdeling die roept hoe goed dit artikel is.
Het internet staat al bomvol met content (en dat zal met AI alleen nog maar verder toenemen), dus liever één goed artikel tien keer verspreiden, dan tien mindere artikelen één keer. Hoe vaker en verder de link van je artikel het internet overgaat, hoe groter de kans dat iemand het oppikt en des te beter jouw artikel uiteindelijk ook weer wordt gewaardeerd door Google, en dus wordt gelezen.

Checklist
De mogelijkheden zijn natuurlijk legio maar deze tips om artikelen te verspreiden zijn redelijk makkelijk te realiseren voor iedereen. Dit is in ieder geval mijn lijstje met tips voor onze vaste auteurs. Doe er je voordeel mee.
Wat kun je allemaal doen? De 13 tips:
- Natuurlijk zet je allereerst jouw socialmediakanalen in: je kunt via social media heel goed over één artikel diverse keren iets nieuws melden door elke keer een andere spraakmakende zin uit je artikel te verspreiden; kies gewoon iedere keer een andere invalshoek. Maak bijvoorbeeld een vast schema: 1x op de dag van publicatie, 1x een dag erna, 1x week erna, 1x maand erna. Gebruik eventueel een tool om deze socialmediaberichten in te plannen over een vaste periode.
- Verspreid het artikel via Linkedin-groepen waar je artikel inhoudelijk goed past – en dan ook echt past.
- Mail je artikel naar collega’s en vraag of ze het willen verspreiden via hun eigen netwerken en social media.
- Mail je artikel naar grote communities/kennisclubs, wie weet pakken ze het op! Nee, niet lukraak mailen naar allerlei merken maar als het goed is weet je precies welke specifieke organisaties echt geïnteresseerd zouden kunnen zijn in jouw verhaal.
- Komt er een goede reactie binnen? Ga er inhoudelijk op in en je kunt weer opnieuw aan het verspreiden. Komt er geen enkele reactie? Zelfs roepen ‘waarom reageert er niemand op mijn artikel’ kan werken. Je kunt ook vakgenoten of collega's vriendelijk vragen om inhoudelijk op je artikel te reageren.
- Vermeld namen van klanten of experts in je artikel en laat ze weten dat je over hen hebt geschreven. Of nog beter: betrek ze actief bij de ontwikkeling van je artikel en vraag ze om een bijdrage. Een simpele quote van een expert of klant maakt je artikel geloofwaardiger en de kans is groot dat hij het artikel ook in zijn eigen netwerk zal delen (of vraag of hij dit wil doen).
- Haak in op het nieuws als dit het onderwerp van je artikel betreft, dit kan zelfs weken en maanden na plaatsing nog.
- Reageer inhoudelijk op berichten op andere websites en laat daar de link naar je artikel achter (zoals met alles: ga hier subtiel mee om)
- Heel simpel: zet de link van je nieuwste artikel standaard onder je e-mailhandtekening: 'Leestip: Checklist om één artikel tig keer verspreiden'
- Iets minder simpel, wel mooier: maak een flitsende banner voor onder je e-mailhandtekening.
- Stuur eens een mail naar je mailbestand; mailings en nieuwsbrieven werken nog steeds erg goed, zeker als de ontvanger de afzender persoonlijk kent!
- Wat auteurs vaak (echt waar!) vergeten: schakel de afdeling Communicatie in, doe dat! Zij kunnen het bedrijfsbreed oppakken.
- Haal het artikel na een jaar eens naar boven, geef het een opfrisbeurt waar nodig en het kan vaak nog eens door de promotiemolen.
Succes!
Auteur: Redactie Contentmarketing